Programma's

8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden ruimtelijke ordening, grondexploitatie (niet-bedrijventerreinen) en wonen.

Wat willen we?

We maken gewenste ontwikkelingen mogelijk en bevorderen de ruimtelijke kwaliteit en een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Hierbij respecteren wij het landschap en de natuur- en cultuurhistorische waarden. We zetten de veranderopgave van de Omgevingswet in voor een andere manier van werken binnen het fysieke domein. We vinden dat er voor iedereen een geschikte woning moet zijn en dat onze inwoners prettig moeten kunnen wonen in een veilige en schone omgeving.

Ontwikkelingen

Woningwet
De Woningwet is opgesteld om o.a. de bouw van goede woningen te bevorderen. In 2015 is de vierde Woningwet ingevoerd. Een van de gevolgen is dat de gemeente verplicht is om een actuele woonvisie te hebben. De overheid vertrouwde een groter aandeel van de woningbouw dan voorheen toe aan de private marktpartijen. Sinds de komst van het nieuwe kabinet is dat inzicht veranderd en heeft de minister voor Volksgezondheid en Ruimtelijke ordening de nationale woon- en bouwagenda en het programma woningbouw gepresenteerd. Deze plannen zorgen voor meer regie en meer tempo en daarmee tot een betere beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het woningaanbod in Nederland.

Verstedelijkingsstrategie
In en met de regio werken wij aan de verstedelijkingsstrategie Groene Metropool. De strategie draait om het faciliteren van de groei in de regio én het tegelijkertijd versterken van de leefkwaliteit. Voor de (middel)lange termijn beschrijft de strategie welke voorwaarden en principes er zijn om te komen tot groei van wonen en werken. Tegelijkertijd moet dit bijdragen aan het versterken van mobiliteit, leefbaarheid en landschap om de typische balans tussen stedelijke ontwikkeling en ontspannen leefkwaliteit in de Groene Metropoolregio te versterken. Vandaar ook de titel ‘Meer landschap, meer stad’. De opgaven en onderzoeksvragen in het kader van de verstedelijkingsstrategie zullen eind 2022 worden voorgelegd aan alle gemeenteraden binnen de regio Arnhem-Nijmegen en regio Foodvalley. Deze verstedelijkingsstrategie heeft een directe link met de nog op te stellen omgevingsvisie Zevenaar. Door het opnemen van de ontwerpprincipes en opgaven vanuit de regio in de eigen omgevingsvisie en het laten doorwerken hiervan in het omgevingsplan worden de regionale uitgangspunten meer in de lokale instrumenten verankerd. De keuzes die Zevenaar maakt binnen deze regionale opgaven en ontwerpprincipes nemen wij mee in de omgevingsvisie Zevenaar, die uw raad, volgens de huidige planning vaststelt eind in het najaar van 2023/voorjaar 2024.

Beleidskaders

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

8.615

5,4 %

Baten

5.700

3,7 %

Deze pagina is gebouwd op 11/23/2022 11:02:30 met de export van 11/23/2022 10:39:38