Programma's

0. Bestuur en ondersteuning

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden bestuur, gemeentelijke organisatie, dienstverlening en belastingen.

Wat willen we?

Wij stellen in ons handelen goede dienstverlening aan onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties centraal. We willen meer gebruik maken van digitalisering om dienstverlening te verbeteren en zetten daarbij ook in op het versimpelen en digitaal toegankelijk maken van onze dienstverlening. We nemen onze inwoners serieus en betrekken hen actief bij het maken van ons beleid en de uitvoering.

Door vanuit respect, gelijkwaardigheid en transparantie te denken en te doen, zorgen we voor een goede basis voor de organisatie van morgen. We werken daarom ook aan strategisch personeelsbeleid.

De financiën van onze gemeente zijn op orde en dat willen we zo houden.

Ontwikkelingen

Informatiehuishouding van de gemeente
In deze meerjarenbegroting staan diverse onderdelen genoemd die te maken hebben met de informatiehuishouding van de gemeente. Wij proberen de samenhang daarbij zoveel mogelijk aan te geven. Het gaat dan om (nieuwe) wetgeving zoals de Wet open overheid en de Archiefwet waarin een veelheid aan vereisten de uitvoering complex en bewerkelijk maken. Daarnaast hebben we te maken met ontwikkelingen als het E-depot voor opslag, beheer en ontsluiting van digitale archieven en datagedreven werken op basis waarvan we steeds meer ons beleid bepalen. Uiteraard geldt dat we alert zijn op informatiebeveiliging en privacy.
Vanuit de VNG wordt gepleit voor een kaderwet informatie, vergelijkbaar met de Algemene wet bestuursrecht. Daarin moeten algemene bepalingen en uitgangspunten worden opgenomen die gelden voor de informatiewetten en waarin de verhouding tussen de verschillende informatiewetten wordt verduidelijkt. Totdat deze nieuwe wetgeving er is zou de VNG graag zien dat er een soort generiek actieplan informatiehuishouding gemeenten wordt ontwikkeld waarin binnen de huidige structuren van i-wetgeving meer samenhang wordt gecreëerd.

Globale maatschappelijke ontwikkelingen
Meer en meer krijgen we als organisatie te maken met ontwikkelingen op de wereldmarkt. Deze ontwikkelingen beïnvloeden ons werk de komende jaren. De oorlog in Oekraïne noodzaakt tot opvang. De prijzen van grondstoffen drukken op de civieltechnische projecten en op de initiatieven van projectontwikkelaars waardoor deze duurder worden of stil komen te liggen. De krapte op de arbeidsmarkt maakt arbeid duur of zelfs niet beschikbaar. De economische ontwikkelingen vergroten de vraag naar inkomensondersteuning. Op zich losstaande ontwikkelingen maar die elkaar wel beïnvloeden en/of versterken. Hierdoor ondervinden wij als gemeente of in de uitvoering problemen (duurdere grondstoffen en duurdere arbeid) of onze dienstverlening niet op niveau kunnen houden vanwege het niet beschikbaar hebben van personeel. Ook speelt de stikstofproblematiek een belangrijke rol. Dit alles kunnen we niet altijd beïnvloeden, maar alert zijn op deze ontwikkelingen kunnen we wel.
We doen dit onder andere door een focus op digitalisering van onze organisatie, de basis op orde houden en ook door te werken aan het up-to-date houden van onze organisatie, zodat we flexibel en wendbaar blijven in onze rol als eerste overheid, werkgever en dienstverlener.

Beleidskaders

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

25.665

16,0 %

Baten

105.600

68,1 %

Deze pagina is gebouwd op 11/23/2022 11:02:30 met de export van 11/23/2022 10:39:38