Programma's

7. Volksgezondheid en duurzaamheid

Algemeen

Omschrijving

Dit programma gaat over de beleidsvelden volksgezondheid, milieu en duurzaamheid. Volksgezondheid richt zich op een gezonde leefomgeving en leefstijl. Milieu richt zich op de onderdelen lucht, geluid, bodem, externe veiligheid en duurzaamheid (klimaat).
Over duurzaamheid/klimaat zijn in het Nationaal Klimaatakkoord afspraken gemaakt waarbij de uitvoering bij de gemeenten is belegd. De aanpak en invulling van Zevenaar is onderverdeeld in de ‘resultaten’: energietransitie, warmtetransitie, circulaire economie/fairtrade gemeente en klimaatadaptatie.

Wat willen we?

Wij willen een bijdrage leveren aan een gezonder Zevenaar. Dit bereiken we door meer dan een goede gezondheidszorg alleen. De omgeving waarin we leven is ook belangrijk om ons geestelijk en lichamelijk fit te voelen. We werken ook aan een duurzame samenleving. Zo borgen we de toekomstbestendigheid en leefbaarheid van de samenleving voor onze toekomstige generaties.

Ontwikkelingen

Duurzaamheid en klimaat
In het coalitieakkoord 2022-2026 worden de landelijke klimaatdoelen (her)bevestigd; dat "de gemeente Zevenaar in ieder geval in 2050 energieneutraal is. Hoe eerder, hoe beter". Als tussen doel is gesteld om in 2030 55% CO2 reductie te halen.
Deze ambities zijn het uitgangspunt bij de verdere uitwerking van dit coalitieakkoord naar collegeprogramma en concrete acties.
Verder is de verwachting dat het kabinet voor 2023 e.v. meer middelen beschikbaar stelt voor de uitvoering en realisatie van de energie- en warmtetransitie. Dit is nodig om de landelijke klimaat ambities te realiseren.
Onduidelijk is (nog) om welke bedragen het gaat en onder welke condities de budgetten beschikbaar worden gesteld. Wel is duidelijk dat wij (aanvullend) beleid hiervoor moet opstellen en dat de uitvoering extra capaciteit vraagt. Wat dit concreet financieel betekent is (nog) niet bekend.

Energietransitie
Projecten uit de samenleving: Samen met onze inwoners en bedrijven staan we voor de opgave energietransitie. Daarom ondersteunen we initiatieven uit onze samenleving die willen bijdragen aan de klimaatdoelen. Deze ondersteuning kan financieel zijn en/of inzet van kennis en kunde.
Burgerberaad: we willen in dialoog met inwoners en andere betrokkenen om samen een koers uit te stippelen hoe Zevenaar in 2050 CO2 neutraal is.
CO2 neutraal maken eigen organisatie: Het doel van het Klimaatakkoord van Parijs – het streven om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden – raakt buiten zicht, tenzij we gezamenlijk meer ambitie tonen en onmiddellijk in actie komen om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen.
We geven hierin het goede voorbeeld.
Bewustwording en gedragsverandering: Om als samenleving en als organisatie CO2 neutraal te worden is bewustwording en gedragsverandering essentieel. Daarom zetten we volop in op bewustwordingstrajecten.

Warmtetransitie
Uitvoering Warmtetransitievisie: vanaf 2023 wordt de verdere uitrol aardgasvrij worden in onze gemeente opgestart. Angerlo Wijk van de Toekomst: het Wijktransitieplan Angerlo is op 29 september 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. Dit transitieplan is de basis voor het Wijk Uitvoeringsplan, de volgende stap naar realisatie. De betrokken partijen werken samen in de Programma Organisatie Angerlo (POA) aan het opstellen van het Wijk Uitvoeringsplan dat in 2023 gereed zal zijn.
Warmtenet stad Zevenaar - komen tot een samenwerkingsovereenkomst: Eind 2022 zal de intentieovereenkomst (fase 3B) worden ondertekend en zal de volgende fase van start gaan, het toewerken naar een samenwerkingsovereenkomst (fase 4). De uitgangspunten zoals vastgelegd in de Warmtetransitievisie  (o.a. betaalbaarheid en betrouwbaarheid) blijven van kracht.

Klimaatadaptatie
Het beperken en voorkomen van hittestress is niet in het Liemers Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie geregeld. Een actiepunt uit het uitvoeringsprogramma is het opstellen van een beleidskader om hittestress te voorkomen en dit thema ook in het uitvoeringsprogramma te borgen.
Wij gaan het uitvoeringsprogramma uitvoeren met extra aandacht aan het klimaat adaptief inrichten van openbare ruimten en bedrijventerreinen. En wij gaan een beleidskader hittestress opstellen om het beperken en voorkomen van hittestress en dit te borgen in het Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie.

Circulaire economie en Fairtrade gemeente
De Circulaire economie zorgt voor ongeveer 20 procent minder uitstoot van broeikasgassen waaronder CO2-uitstoot. Van alle grondstoffen die voor Nederland uit de grond worden gehaald, wordt vandaag 24,5 procent gerecycled. De onafhankelijkheid van hulpbronnen is hiermee een groeiend politiek en economisch risico voor de mondiale samenleving en dit risico blijft toenemen naarmate de ecologische ‘overshoot’ voortduurt.
Daarom stellen we een routekaart circulaire economie op en implementeren we deze: inzet op een andere wijze van ontwerpen (planvorming), een andere wijze van opdrachtverlening, andere financiële afwegingen en van afval naar grondstof; stimuleren we regionale samenwerking Circulair Opdrachtgeverschap en Circulair Inkopen in de GWW regio Arnhem Nijmegen met als doel om in 2050 100% circulair te zijn en voeren we Fairtrade Gemeente in. Het opstellen van de routekaart heeft geen formatieve consequenties. De implementatie van de routekaart heeft dat naar verwachting wel. Bij het vaststellen van de routekaart maken wij ook de formatieve consequentie inzichtelijk. Voordat wij de uitvoering daadwerkelijk gaan oppakken komen wij met een aanvullend raadsvoorstel.

Aanpak Energiearmoede
Door allerlei oorzaken is de inflatie en de energieprijzen in Nederland sterk toegenomen. Dit leidt tot betalingsproblemen bij de meest kwetsbare inwoners. Wij gaan met het door het Rijk beschikbaar gestelde budget werk maken van een gerichte aanpak van dit probleem. Wij zetten deze middelen zodanig in dat dit tot een concrete en toekomstbestendige aanpak van energiearmoede leidt. Ook onderzoeken we of we tot een structurele oplossing kunnen komen.
Daarnaast willen we dat iedereen mee kan doen. We maken slim gebruik van landelijke regelingen en zetten kennis en kunde worden zoveel mogelijk gedeeld via bestaande platforms/kanalen (zoals het energieloket en energiecoaches).

Het Watertakenplan 2022-2026
Het Watertakenplan De Liemers (WTP) 2022-2026 is een integraal beleidsplan voor stedelijk water, riolering en zuivering voor de regio Liemers. In dit plan hebben de drie Liemerse waterorganisaties en waterschap Rijn en IJssel hun beleid en plannen verwoord voor hun watertaken. Dat zijn de gemeentelijke zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater en de waterschapstaken voor zuivering en waterhuishouding in het stedelijk gebied. Deze taken zijn onderling sterk met elkaar verweven. Door hierin gezamenlijk op te trekken, worden kwaliteit, duurzaamheid en doelmatigheid geborgd voor zowel de korte als lange termijn.

Beleidskaders

Lasten & baten

bedragen x € 1.000

Lasten

12.528

7,8 %

Baten

9.449

6,1 %

Deze pagina is gebouwd op 11/23/2022 11:02:30 met de export van 11/23/2022 10:39:38